Ayakta Deri Soyulması Nedenleri Ve Tedavisi Nelerdir?
Deri Soyulması

Ayakta Deri Soyulması Nedenleri Ve Tedavisi Nelerdir?

Ayakta deri soyulması beraberinde başka bir ciddi hastalığın habercisi olabilecek belirtiler yoksa basit ve çözümü olan bir rahatsızlıktır. Genel olarak deri soyulması, cildin en dış tabakası olan epidermisin hasar görmesi sonucu oluşur. Az miktarda dökülmesi ölü hücrelerin atılması açısından normaldir. Fakat bu miktar artarsa o zaman sebepleri araştırmaya başlamakta fayda vardır.

Ayaklarda Deri Soyulması Neden Olur?

Ayakta deri soyulması için sayılabilecek en başlıca neden cilt kuruluğudur. Bazen sadece ayaklarda kendini gösterebilen bu özellik, bazen de hastanın yüzünün ve vücudunun da dahil olduğu tüm cildinde genel bir sorun olarak karşımıza çıkar. Bunun için hastaya önce kuruluğun sadece ayaklarda mı, yoksa vücut genelinde mi olduğu sorulmalıdır. Ayaklardaysa bunun sebebi ayaktaki yağ ve ter bezlerinin çalışmamasıdır.

Normal şartlarda kış aylarında havanın soğuması ile birlikte deri vücut ısısının kaybolmaması için kan dolaşımını azaltır ve dolayısıyla ter bezlerimiz daha yavaş çalışır. Bunun sonucunda da cilt ihtiyaç duyduğu besleyici maddeleri alamamaya başlar.

Kışın yaşanan ayak kuruluğunun sebebi bunun gibi doğal sebeblerle olmuşsa problem yoktur. Fakat yaz kış farketmeden daima varolan bir ayak kuruluğu varsa, bu durum vücutta kan dolaşımı bozukluğu olduğunu işaret ediyor olabilir. Damar sertleşmesi veya Venöz Tromboz gibi ciddi hastalıklar kan dolaşım bozukluğuna sebep oluyor olabilir. Kan damarlarının sertleşmesi anlamını taşıyan damar sertleşmesi, kalp tarafından vücuda kan pompalanmasını zorlaştırır.

Bu hastalık yaşlı insanlarda çokça görülür. Yüksek kolesterol ve tansiyon yüksekliği, diyabet hastalığı, arter duvarında atık birikmesi benzeri sebepler damarların sertleşmesine sertleşmesine neden olabilir. Sigara kullanımı da bu hastalığa yol açan sebepler arasında yer alır.

Kan dolaşımı bozukluğuna neden olan bir diğer hastalık da Venöz Tromboz’dur. Bir kan pıhtısı damarlarda sıkışıp, burada iltihaba sebep olur ve etkilediği damarın çevresinde aşırı hassasiyet oluşur, cilt rengi morarır ve bölge şişmeye başlayarak kendini gözle görülür şekillerle belli eder.

Şeker Hastalığının Habercisi Olabilir

Ayakta deri soyulması için ciddiye alınması gereken diğer bir sebep de şeker hastalığıdır. Kan şekeri kontrolü uzun vadede sağlanamadığında, sinir uçları zarar görür ve damarlarda dolaşım problemi başlar. Ayaklarda duyu kaybı gerçekleşir, yağ ve ter bezlerinin çalışması bozulur ve sonuç olarak ciltte kuruluklar, çatlaklar ve nasırlar oluşur. Bu çatlak ve nasırlar soyuldukça aralarda iyileşmeyen yaralar ortaya çıkar. Bu aşamadan sonra bu yaraları tedavi etmek de güçleşir. Bu yüzden erken teşhis önemlidir. Deri soyulmaları ayaklarda ortaya çıkan bu çatlak ve nasırlar sonrası meydana gelmektedir.

Hava Değişikliği de Sebeptir

Sürekli seyahat eden biriyseniz, sıcak iklimlerden soğuk hava koşullarına doğru ani geçişler sonucu da ayaklarda deri soyulmaları oluşabilir. Ayağımızın yapısına uygun olmayan ayakkabı seçimleri veya ayaklarımızın aşırı düzeyde terlemesine neden olabilecek kalın ve yünlü çorap kullanımı gibi koşullara bağlı deri soyulmaları nispeten basit kabul edilir ve bu davranışların değişmesi sonucunda düzelme gözlemlenir.

Ayakta Deri Soyulmasının Sonuçları

Ayakta deri soyulması problemi yaşayan kişiler; uzman hekime başvuruda bulunulmaması halinde ciddi sağlık problemleriyle karşı karşıya kalabilir. İhmal edilen bir ayakta deri soyulması rahatsızlığı, zamanla ayak tabanındaki alt derinin ortaya çıkmasına neden olur. Yürürken çoraba, ayakkabıya veya çıplak zemine sürtünen bu hassaslaşmış alt deriler kızarmaya, yanmaya, batmaya, keskin acılara ve ağrılara sebep olur.

Tüm sonuçları maddeler halinde sıralayacak olursak;

  • Ayak tabanında kızarıklık
  • Nasır oluşumunun çoğalması
  • Çatlakların derinleşmesi ve aralarda kanamalar oluşması
  • Ayak derisinin parlaklığını ve rengini kaybetmesi
  • Ayaklarda mantar enfeksiyonunun ortaya çıkması

Ayaklarda Deri Dökülmesi için Tedavi Yöntemleri

Çok çeşitli nedenlerle ortaya çıkan bu sorunun tedavisi de belirtilere ve neticesinde konulacak teşhise göre değişmektedir. Bunun için alanında uzman bir hekime danışmakta fayda var. Önce bir cildiye uzmanına görünülmeli, doktorun gerek görmesi halinde bir iç hastalıkları doktoru ile tedavi sürecine devam edilmelidir. Vücutta şeker hastalığı varsa öncelikle bu alanda ilaçlar kullanılması gerekir ve hatta insülin tedavisi yoluna gidilebilir. Kan dolaşım bozukluğunun tedavisi ise apayrıdır.

Damar sertleşmesi veya venöz tromboz sebebiyle oluşmuş bir kan dolaşım bozukluğu varsa öncelikle bu hastalıklarla ilgili tedavi yöntemleri uygulanır. Doktor tarafından önerilen antikoagülan, antiplatelet ve kan inceltici ilaçlar kullanılmalıdır. Kişinin aynı zamanda yaşam biçimini değiştirmesi de gerekir. Egzersiz yapılmalıdır. Çünkü egzersiz, lenf salgılarının artmasına ve bağışıklık sisteminin güçlenmesine de yardımcı olur. Beslenme çok önemlidir.

Dolaşım problemini ortadan kaldırmak için fasülye, mercimek ve bezelye gibi C vitamini ve demir bakımından oldukça zengin olan besinler tüketilmelidir. Bunun yanında bol miktarda E vitamini içeren soğan, sarımsak ve zeytinyağı gibi yiyecekler kanın seyrelmesine yardımcı olarak vücutta kan akışını kolaylaştırır.

Şeker, yağ, alkol gibi maddelerin tüketilmesini azaltmak, zaman içinde kalp damarlarının tıkanmasına yol açan kolesterolün düşürülmesine yardımcı olur. Balık yağı ve balık tüketimi içerdiği Omega 3 miktarı sebebiyle kandaki trigliserid oranını düşürür ve kan dolaşımını güçlendirir. Sonuç olarak, eğer teşhis bu hastalıklardan biriyse önce bunların tedavisi yapılmak zorundadır. Vücudu içeriden düzeltmeden, dışarıdan uygulanan her türlü yöntem faydasız kalır. Sadece geçici ve yüzeysel çözümler üretilmiş olur.

Kimyasal maddeler:

Sorun ciddi bir sebeple oluşmamışsa, ayakta deri soyulması problemi yaşayan kişiler duş veya banyo yaparken kesinlikle kimyasal içerikli şampuan ve sabunları kullanmamalıdır. Çünkü bu ürünlerin içerisinde yer alan kimyasallar ayakta deri soyulması şikayetinin artmasına neden olabilmektedir.

Ayakta deri soyulması problemi cilt kuruluğundan kaynaklıysa, her gün banyo sonrası bu kurumuş bölgelere nemlendirici ve kremler uygulanmalıdır. Ama öncelikle uzman cilt doktorunuzun belirttiği ilaçları kullanmak daha faydalı olacaktır. Bunun yanı sıra peeling ve bitkisel ürün içerikli kremler de tedaviye destek olarak tercih edilebilir.

Uygulanacak bu yöntemler yardımıyla kısa süre içerisinde ayakta deri soyulması tedavi edilmiş olacaktır. Ayrıca dökülen ayak derileri ve nasırlar kesinlikle soyulmaya çalışılmamalı, çatlaklar koparılmamalıdır. Bu durum o bölgelerin yaraya dönüşmesine sebep olur. Sonuç olarak da ayak enfeksiyon kapar ve problem çok zor tedavi edilebilecek seviyelerde büyür.

Diğer Etkenler ve Tedavi Sonrası

Hareketsiz bir yaşam tarzı, kan dolaşımının hızının azalmasına sebep olur ve kan dolaşım bozukluğunun ortaya çıkmasına neden olur. Uzun süre boyunca aynı pozisyonda durmak ayak ve bacakların olağan anatomisini bozmaktadır. Bunun sonucunda özellikle kadınlar el ve ayak üşümesinden şikayet etmekte, bir türlü ısınamamaktan yakınmaktadır.

Stres de vücudu olumsuz etkileyen önemli bir etkendir. Omuz ve boyunda bulunan kaslarda düğümlenme meydana getirir ve kalp ve birçok önemli organa giden kan akışının zayıflatır.

Tedavi sonrasında bir daha böyle bir sorun yaşamak istemiyorsanız; ortopedik ve ayak ölçünüze uygun ayakkabılar kullanın. Ayaklarınıza her banyodan sonra düzenli olarak vazelin, nemlendirici krem veya merhem uygulayın ve gerekirse kan dolaşımınızı hızlandırmak amacıyla kendinize ayak masajı yapın. Yine kan dolaşımınızı aktif tutmak için günlük vücut egzersizlerinize önem verin. Stresten uzak durun. En önemlisi de gün içinde yeterli miktarda su içerek vücudunuzun her noktasını neme doyurun.

  1. Benim ayak altı sürekli soyuluyor

  2. Ayak parmaklarımin arası soyuluyor acaba bitkisel olarak ne iyi gelir

  3. Sivilce ilacı kullanıyorum yüzüm bundan dolayı kabuk atıyor önereceğiniz bir kırem varımdır teşekkürler

Comments are closed.