Deri Soyulması

Sırtta Deri Soyulması Nedenleri Ve Tedavisi Nelerdir?

Cildimiz narin bir cilt yapısına sahiptir. Cildimizin pul pul dökülmesi, soyulması, cilt kuruluğu gibi olayların başlıca nedenleri güneş yanığıdır. Zaman zaman vücudumuz belli yerlerinde dökülmeler meydana gelir. Bunlardan bir tanesi de sırtta deri soyulması rahatsızlığıdır. Deri soyulması genellikle ciltte bulunan epiderm tabakanın zarar görmesi sonucunda kaynaklanır. Enfeksiyon ve güneş ışığına maruz kalma sonucunda deri zarar görür ve soyulmalar meydana gelir. Ancak deri soyulmaları aynı zamanda bağışıklığı da düşürdüğü için başka hastaların habercisi de olabilir.

Kuruluk, kaşıntı, kurdeşen ve tahriş gibi sorunlara neden olan deri problemleri ise deri soyulmalarıyla birlikte görülür. Sırtta deri doyulması genellikle vücudu hassas olan kişiler de daha fazla görülür. Doktor teşhisi sonrasında kullanılan ilaçlar aksatılmadan devam edilmelidir. Birçok insan da meydana gelen deri soyulmaları genellikle bir çeşit rahatsızlığı bulunan kişiler de daha fazla artış gösterir. Herhangi bir ilaç kullanıyorsanız ve bilinen bir rahatsızlığınız varsa mutlaka doktora başvurun.

Başlıca Nedenleri

  • Çevresel Nedenler: Çevresel nedenlere bağlı olarak sırtta deri soyulması meydana gelir. Bunların en etkilisi ise güneş ışınlarıdır. Güneş ışınları faydalı olduğu kadar zararlıdır da. Hatta zamanla kansere bile dönüştürebilir. Özellikle öğlen saatlerinde ki güneş ışınlarının çok tehlikeli olduğu bilinir. Bu nedenle güneş de çok fazla kalmamak gerekir.
  • Radyasyona Maruz Kalmak: Hasta olup da sürekli röntgen çektirmek zorunda kalanların da çok sık karşılaştığı sorunlardan bir tanesidir. Cilt tabakaları hasar görür. Belli bir rahatsızlığınız varsa doktora danışarak radyasyon alıp almayacağınızı öğrenebilirsiniz. Çok ciddi bir yan etkisi olduğu zaman genellikle doktor bir süre sonra radyasyonu keser ve başka bir tedavi uygular.
  • İlaçların Yan Etkileri: Genellikle kanser tedavisinde kullanılan kemoterapi ilaçları derilerin soyulmasına neden olur. Sırtta deri soyulması da kemoterapi sonrasında meydana gelebilir. Bazı A vitamini ilaçları vücuda aşırı derecede yüklendiği zaman derilerde soyulma meydana gelebilir. Kullandığınız her ilacı mutlaka doktora danışın. Çok basit gibi görünen ancak aslında önemli olan ilaçlar deriye etki ederek deri soyulmasına neden olabilir.
  • Hastalıklar: Mantar hastalıkları, genellikle ayaklar da, kasıkta, yüz ve eller de hatta sırtta bile meydana gelebilir. Mantar hastalığınız varsa bu hastalık kendi yollarıyla geçmez. Bitkisel çözümlerle de genellikle geçmez. Mutlaka alanında uzman bir doktora görünerek gerekli ilaç tedavilerine başlamanız gerekecektir.
  • Stafilokok cilt hastalıkları: Bulaşıcı bir hastalık olan ve kolayca bulaşan stafilokok hastalığı cilt ve deri hastalığına sebep olur.
  • Kızamık: Genellikle çocuklar da meydana gelen ve daha sonrasında bağışıklık kazanılan virüs kaynaklı kızamık hastalığı çok fazla miktarda cilt dökülmesine neden olmaktadır.
  • Kızıl Hastalığı: Boğaz ağrısında bakterilerin kan dolaşımı sırasında toksin salması sonucu ortaya çıkan bir rahatsızlıktır. Aynı bakteriler çeşitli sorunlara yol açarak deri soyulmasına neden olur.
  • Doğuştan Gelen Rahatsızlıklar: Egzama hastalıkları ve sedef hastalıkları genellikle doğuştan meydana hastalıklardır. Bunlar için kullanılması gereken ilaçlar ciltte çok fazla dökülmeye neden olabilir. Bu gibi rahatsızlıklar da doktor dozu daha düşük ilaçlar vererek cildinizin iyileşmesini sağlayacaktır. Bu nedenle aldığınız ve kullanmak da olduğunuz her ilacı doktor tavsiyesi üzerine kullanmak daha mantıklı olacaktır.

Tedavi Gerektiren Durumlar Nelerdir?

Deri soyulması daha ciddi cilt problemlerine ve enfeksiyon hastalıklarla birlikte görülüyorsa mutlaka doktora başvurulmalıdır. Kilo kaybı, ateş, sürekli olan yorgunluk, eklem ve kas ağrısı gibi belirtiler varsa daha tehlikeli olabilir.

Dikkat Edilmesi Gereken Durumlar Nelerdir?

Güneş ışınları gibi durumlardan dolayı meydana gelen cilt soyulması çok ciddi hastalıklara neden olmadığı sürece kullandığınız ilaçlarla geçebilir. Ancak bazı hastalıklar reçete ile satılan ilaçla geçebilecek türden. Bu nedenle ciddi anlamda rahatsızlık yaşıyorsanız mutlaka doktora görünmeniz de fayda var. Güneş koruyucu mutlaka kullanmanız gerekir. Sırtta deri soyulmasıgibi hastalığınız varsa ince ve pamuklu kıyafetler giymeniz de fayda var.

Ciltte Deri Soyulması Nasıl Geçer?

Hindistan ceviz yağı: Cilt problemleri olan birçok insan için en etkili çözümlerden bir tanesidir. Bu yağ cildi besler ve nemlendirir. Sırtta deri soyulması meydana gelen yere her gün uygularsanız kısa sürede çözüme ulaşmış olacaktır. Öncelikli olarak ılık bir duş almanız gerekiyor. Vücudunuzu kuruladıktan sonra yağı sürün. Hafifçe masaj yapın ve bu siz iyi gelecektir. Ancak yağı cildiniz de bekletin. Su ile durulamayın.

Zeytinyağı zengin yağ asidi bulunan ve cildin nemlenmesine yardımcı olan bir üründür. İçinde bulunan antioksidanlar sayesinde ciltte bulunan zararları onarır. Ciltte meydana gelen soyulmalara bire birdir.

Vazelin, cildin etrafında bulunan nem, kir, yağ gibi zararları şeyleri uzak tutmaya yardımcı olan koruyucu bir üründür. Cildin iyileşmesini sağlar. Cildinizi temiz bir suyla yıkadıktan sonra soyulan yere vazelini sürüp bekletebilirsiniz.

Aloevera’nın içeriğinde büyük çoğunlukla su bulunur. Cildi besle ve nemlendirir. Cildin yumuşamasına yardımcı olur. Sırtta deri soyulması için çok iyi gelen ürünlerden bir tanesidir.

Kakao Yağı, bilinen en iyi nemlendiricilerden bir tanesidir. Cildi yatıştırır bir özelliği vardır ve cildin temizlenmesine yardımcı olur. Çatlak ve kuruluğun geçmesine de yardımcı olur. Ilık suyla duş aldıktan sonra havlu yardımıyla kurulayın ve kakao yağını masaj yaparak sürün.

Tedavi Yöntemleri

Sırtta deri soyulması meydana gelen bir hasta da, hiçbir şekilde deriyi soymaması gerekir. Deri soyma işini siz yaparsanız eğer canınız daha fazla acıyacaktır. Deri soyuldukça kaşınacak ve kızarıklıklar meydana gelecektir. Mümkün olduğu sürece deriyi kaşımayın. Deri çok fazla soyulmaya başladıysa ölü deriler makasla alınabilir. Ancak steril bir ortam yaratmanız gerekiyor. Makası iyi temizledikten sonra keserek çok fazla derinden almadan kesebilirsiniz. Su tüketimi çok önemlidir. Her gün içeceğiniz su cildinizi nemlendirir. Cildin beslenmesine katkıda bulunmak için vitamin bulunan gıdalar tüketmelisiniz. Meyve sebze tüketiminizi arttırmak da fayda var. Eğer sırtınızda ciddi anlamda kuruluk ve soyulmalar meydana geliyorsa gerekli tedavinin uygulanması için doktora başvurmak da fayda var. Doktor size soyulmalar ve kaşıntılar için gerekli losyonları verecektir. Ancak bu hastalığın dışında daha farklı belirtiler meydana geliyorsa bunları da doktora mutlaka söylemeniz de fayda var.

Bitkisel Çözümler

Sırtta deri soyulması durumunda ilk olarak dermatolog tarafından verilen ilaçları kullanmak da fayda var. Ancak ek olarak bitkisel çözümler denemek isterseniz de birçok seçenek mevcut. Ada çayı ve sirke özellikle soyulmaya çok iyi gelir. Papatya bitkisinden yapılan çayı da soyulan yerde 10 dakika boyunca bekletin.

Deri soyulması gibi bir rahatsızlığınız varsa doğal losyonlar kullanmanız da fayda var. Piyasa da bebekler için satılan sabunlar ve şampuanlar bulunmaktadır. Bu ürünlerin içerisinde kimyasal ürün bulunmaz. Bu tarz ürünleri kullanarak soyulan derinin çok fazla tahriş olmasını da engelleyebilirsiniz. Soyulan deri için doktorlar genellikle sabun gibi ürünleri oraya sürmemenizi tavsiye eder. Mümkün olduğu kadar o bölgeyi açık bırakmanız gerekecektir. Ne kadar kapalı giysiler giyinirseniz giyinin bölge tahriş olacak ve kızarıklık daha da artacaktır.