Deri soyulması toplumda çok ciddiye alınmayan bir sorun olsa da farklı sebeplerden kaynaklanan soyulmalar son derece ciddi sorunlara yer açabilir. Bunun yanı sıra kaşlarda deri soyulması kötü bir görüntüye sebep olabilmektedir. Bu noktada pul pul dökülme, kızarma ve deri kalkması yaşanabilir.
Kaş içlerinde göz kapağı üzerinde ve kaş çevresinde soyulma özellikle kış aylarında görülürken tedavi edilmez ise yaz aylarında da görülür. Kaşlarda deri soyulmasının birçok sebebi bulunurken yapılan tetkikler sonucunda birçok tedavi yöntemi de bulunmaktadır. Bu yazımızda sizler için kaşlarda deri soyulması nedir, belirtileri nelerdir, neden oluşur, tedavi yöntemi nedir bu konular hakkında bilgi sağlayacağız. Eğer siz de tüm bunları merak ediyor iseniz doğru yerdesiniz demektir.
Kaşlarda Deri Soyulması Nedir?
Kaşlarda deri soyulması birçok kişide yaşanan bir durumdur. Cildin nemini kaybetmesi, kimyasalların yüzde kullanılması gibi durumlarda kaşlarda deri soyulması yaşanabilir. Baş derisinde, burun kenarlarında, saç diplerinde, kaşlarda, göz kapakları, dudak çevresi ve kulak arkasında deri soyulması sıkça yaşanan sorunlar arasında yer alır.
Kaşlarda deri soyulmasının bir diğer adı seboreik dermatit olup iltihaplanma ile kendini gösterir. Aşırı yağlanma ve aşırı kuruma durumlarında kendini gösteren ciltte ki bu rahatsızlık için birçok tedavi yöntemi bulunmaktadır.
Kaşlarda Deri Soyulması Belirtileri Nelerdir?
Kaşlarda deri soyulmasının birçok belirtisi bulunmaktadır. İlk olarak kızarıklık ve kaşıntı olarak kendini gösterebilir. Kızarıklık durumu zaman içinde pul pul dökülme ve deri soyulması olarak devam eder. Başlangıç seviyesinde bir soyulma var ise nemlendirici ve losyonlar ile durumun önüne geçilebilir. Ancak ileri seviyeler için doktor kontrolünde bir tedavi önerilir.
Kaşlarda Deri Soyulması Nedenleri Nelerdir?
Kaşlarda deri soyulmasının birçok farklı sebebi bulunmaktadır. İlk sebep olarak karşımıza egzama çıkmaktadır. Yine egzama ile birlikte anılan ve egzamanın bir türü diyebileceğimiz atopik dermatit kaşlarda deri soyulmasına sebep olabilir. Ciltte kızarma, hassasiyet ve kızarıklık ile kendini gösteren egzama kaşınma ve pullanma ile seyreder.
Cildin çok fazla hassas olmasının yanı sıra kuruma durumunda da ortaya çıkar. Egzama cildi kuruttuğu için soyulma ve pul pul dökülme ilerleyen dönemde büyük bir artış gösterir. Ciltte soyulmalardan mütevellit çatlak ve hafif kanama durumu da yaşanabilir.
Kaşlarda deri soyulmasının bir diğer sebebi ise sedef hastalığıdır. Tıp dilinde Psoriasis olarak bilinen sedef hastalığı gümüş rengine dönen beyaz ve kalın pul şeklinde dökülmelere neden olur, kabarma ve kızarma ile ortaya çıkan sedef deri soyulmaları ile birlikte kendini gösterir. Sedef rahatsızlığı vücudun her bölgesinde kendini gösterebilmektedir. Ellerde, kollarda, yüzde saçlı deri de görülebilir. Kaş bölgesinde görülen sedef kaş içinde kepeklenme yapabilir, bunun yanı sıra göz kapağına doğru da bir soyulma söz konusu olabilir.
Deri soyulmasının sık karşılaşılan bir diğer sebebi ise Seboreik dermatit olarak bilinen ve kepeklenmeye sebep olan bir durumdur. Özellikle saçlı deri de ve kaş bölgesinde görülen seboreik dermatit kepeğin en önemli sebeplerinden birisidir. Deride soyulma ile birlikte kepek oluşumu yaşanır. Ölü derilerden oluşan beyaz plaklar saç derisinde, kaş arasında kendini gösterir. Kaşıma ile birlikte de bir artış yaşanır. Bu durum saç dipleri ve kaşlarda aşırı hassasiyet ve kaşınmaya sebep olurken bulaşıcılık ile birlikte burun kenarı, ense, kulak arkasında da görülür. Sürekli yıkamak bu duruma ne yazık ki çare değildir. Deride ki nem dengesinin bozulması ile başa çıkılmaz bir hal alabilir.
Son olarak sebepler arasında kullanılan kremler, kimyasal makyaj malzemeleri, aşırı klorlu su ile temas, sigara dumanı, sabun ve temizleyiciler gelmektedir. Bu süreçte kullanılan makyaj malzemesi azaltılmalı, sabun ve temizleyicilerden doğal olanlar kullanılmalıdır. Aynı zamanda özellikle kadınlarda kaş alımında ne yazık ki birçok bakteri ve mikrop alımı söz konusu olabilmektedir. Bu süreçte dökülme, egzama gibi bir durum var ise kaş alımı kişiye özel cımbız il yaptırılmalıdır.
Kaşlarda Deri Soyulması Tedavisi
Kaşlarda deri soyulmasını tedavi etmek için ilk olarak bu soyulmanın sebebi bulunmalıdır. Soyulma eğer ciltte ki nem kaybından, kullanılan makyaj malzemelerinden kaynaklanıyor ise bu noktada tedavisi oldukça basit ve kısa sürede sonuç alınabilir. Bu süreçte eczaneden alabileceğiniz doğal içerikli losyon ve nemlendiricileri kullanabilir, ev içinde doğal tedaviler uygulayabilirsiniz. Özellikle zeytinyağı, Hindistan cevizi yağı derinin kaybettiği nemi kazanmasında etkilidir.
Ciltte eğer egzama ve türevleri durumlar mevcut ise bu noktada nemlendirici ve evde uygulanabilecek yöntemler etkili olmayacaktır. Bu sebeple ilk süreçte bir doktor kontrolü şarttır. Cildiye uzmanının uygun gördüğü krem, ilaç ve losyonlar ile tedavi sürecine başlanmalı bu süreç dahilinde yenmesi gereken besinlere dikkat edilmelidir.
Ciltteki rahatsızlıkların tedavisi için uzun bir süreç gerekli olabilmektedir. Bu sebeple kullanılan ilaç ve losyonlar düzen içinde kullanılmalı, etkilerini görmek için sabır gösterilmelidir. Kaşlarda deri soyulması ya da kepeklenme olarak adlandırılan bu durumda masaj oldukça önemli bir faktördür. Özellikle kimyasal içermeyen şampuanlar (bebek şampuanı) ile masaj yaparak bölgede kan akışını hızlandırabilirsiniz. Bu sayede nem kaynaklı yaşanan deri soyulması ve kepeklenmeyi ortadan kaldırabilirsiniz. Ayrıca içeriğinde çay ağacı yağı bulunan bitkisel yap ve çinko bulunan sabunlar ile kaşlarınızı yıkayıp, kızarıklık ve kaşıntıyı aynı zamanda soyulmayı ortadan kaldırmak mümkün.
Kaşlarda Deri Soyulması Risk Faktörleri
Kaşlarda soyulma kuruluk ve nem kaybından dolayı oluşuyor ise bu noktada çok büyük bir risk faktörü bulunmamaktadır. Bol bol su tüketimi, uygun kremlerin kullanımı ile sorun ortadan kaldırılabilir. Ancak durum egzama, atopik dermatit, sedef gibi durumlarda birçok risk faktörü bulunmaktadır. Bu süreçte gerekli tedavilerin yapılmaması, tedavilerin aksatılması, tedaviye geç başlanması halinde birçok risk söz konusudur. En büyük risklerden birisi yayılma durumudur.
Kişide kaşta başlayan sedef, egzama durumu vücudun diğer bölgelerinde de görülmeye başlayabilir. Ağrılı bir iltihaplanma ile deride soyulma yaşanabilir, bölge bakteri ve mikroplara açık bir hale gelebilir. Aynı zamanda birçok cilt rahatsızlığında görülen tüy dökülmesi kaş bölgesinde de görülebilmektedir.
Uygun tedavilerin yapılmaması, tedavinin geciktirilmesi ve aksatılmasında bölgede kıl kaybı yaşanabilir. Bu durumda oldukça can sıkıcı olabilir ve kişinin öz güvenini etkileyecek bir konudur. Bunun dışında kaşlarda deri soyulmasının çok ciddi risk faktörleri bulunmamaktadır. Ancak bu kaşlarda yaşanan deri soyulması vücudun farklı bölgelerinde de mevcut ise, saç, burun çevresi, karın, göbek, eller ve ayaklarda yaşanıyor ise, nemlendirmenin ardından uzun soluklu bu durum ile karşı karşıya kalınıyor ise deride ki soyulma farklı hastalıkların sebebi olabilir.
Özellikle cilt kanseri gibi durumlar ciddi belirtiler morarmalar gösterebilir. Eğer dökülme ve soyulma ile birlikte sürekli yorgunluk, eklem ve kemiklerde ağrı, sürekli ateş hali, açıklanamaz ani morluklar oluşuyor ise mutlaka vakit kaybetmeden doktora gidebilirsiniz. Bu durumların tümünde ciddi risk faktörleri bulunabilir. Küçük bir deri soyulması gibi görünse de ciddi sorunların habercisi olabilir, bu sebeple ihmal söz konusu olmayıp bir dermatoloğa görünmelisiniz.