Kafada Deri Soyulması
Deri Soyulması

Kafada Deri Soyulması Nedenleri Ve Tedavisi

Kadın erkek hepimiz için saçlarımızın sağlığı önemlidir. Bu önem genellikle görünüş içindir ki eğer sağlıksız kafa derisine sahip isek saçlarda dökülme meydana gelmektedir. Bu da kötü bir görüntü ortaya çıkarır. Kafada deri soyulması saç diplerinde pullanma ve kabuklanma ile başlar. Bu durum deri hastalıklarının habercisi olabilir. Ayrıca saçlarımızda kullandığımız kimyasallarda kafa derisi soyulması nedeni olabilmektedir. Saç diplerinde oluşan kızarıkları ve kuruluk durumu kaşıntıyı beraberinde getirir. Sonrasında gelişen kafa derisinde kabuklu yaralar meydana gelmesidir. Kafa derisi zamanla pul pul dökülebilir. Kuru kalan kafa derisinde zaman zaman soyulmalar ve dökülmeler meydana gelebilir.

Kullandığınız şampuanlar da bu anlamda çok önemlidir.

Kullandığınız her ürün doğal olmalı. Şampuanların içerisinde bulunan kimyasal ürünler de saç derisinde soyulmalara neden oluyor olabilir. Genellikle doktorlar doğal sabunları ya da bebek şampuanlarını yetişkinler için de önerir. Alerjik bir durumla karşı karşıya da olabilirsiniz. Herhangi bir ürüne alerjiniz varsa ciddi anlamda etkileyecektir.

Kafada Deri Soyulması Nedenleri

Kuruluk
Genel olarak cildin tamamı kuru kaldığı zaman dökülmeler yaşanır. Saç derisinde ise nemsiz kalan deri kurur. Ardından da kabuklanarak kafada deri soyulması yapar. Bunun nedeni olarak ise sık sık saçları yıkamak ve yoğun kimyasal içerikli şampuan ya da sabun kullanmak karşımıza çıkar. Bununla beraber güneş ışınları ve toz kirlilik saç diplerinde ve kafa derisinde kuruluğa ve dökülmelere neden olur. Kadınların sıkça kullandıkları fön makineleri, saç düzleştiriciler ve saç maşaları da saç derisinde kuruluğa neden olur.

Mantar
Kafada deri soyulması aynı zamanda bir cilt hastalığı olan mantardan kaynaklanabilir. Kızarıklık ve kaşıntı ile kendini gösteren hastalık bir enfeksiyon türüdür. Saç derisinde cildin diğer yerlerinden daha hızlı olarak ilerler ve pullanmaya neden olur. Ayrıca bu pullanma olan yerlerde bir süre sonra saçlar da dökülmeye başlar. Mantar sadece bilindiği gibi ayaklar da meydana gelmez. Vücudun hemen hemen her bir noktasında meydana gelebilir.

Alerjik Reaksiyon
Saç bakımı için piyasada bulunan kimyasalların birçoğunun kalitesi ve doğru birleşenlerden oluşup oluşmadığı bilinmemektedir. Bu sebeple bazı kimyasallar maddelere karşı cildinizin alerjik durumu olabilir. Kullandığınız kimyasallar saçlarınızı sağlıklı hale getirecek derken kafada deri soyulması yaşayabilirsiniz.

Her insanın vücudunun hassasiyetine göre verdiği reaksiyonlar değişiktir. Kullandığınız bir ürün ardından deride pullanma ve dökülme yaşıyorsanız mutlaka o ürünü kullanmaktan vazgeçilmelisiniz. Mutlaka uzman bir cilt hastalıkları uzmanına başvurmalı ve saç derisi soyulmasının tedavisini yaptırmalısınız.

Egzama
Genel bir cilt hastalığı olan egzama aynı zamanda kişilerde doğuştan başlayan bir rahatsızlıktır. Tüm vücutta olduğu gibi kafada deri soyulmasının da nedenidir. Deride bulunan yağlı pullu görünüme neden olur. Saç diplerinde kızarıklık, pullanma ve kabuklanma görülür. Önlemi alınmaz ise bir iltihap durumu ve vücuda dağılma ihtimali vardır. Bu tarz belirtilerde doktora başvurarak mutlaka ilaç kullanılmalıdır.

Diğer Nedenler:

1 Kişinin yaşadığı hormonal sorunlar
2 Ter bezlerinin fazla çalışması ile terleme
3 Sıkıntı ve stres
4 Mevsim değişiklikleri
5 Sedef hastalığı
6 Zona hastalığı
7 Bulaşıcı cilt hastalıkları.

Kafada Deri Soyulması Tedavisi

Kafada deri soyulması ve saç diplerindeki pullanarak dökülme durumu uzun süre devam ediyor ya da ara ara tekrarlıyor ise mutlaka tedavisinin bir uzman cilt doktoru tarafından yapılması gereklidir. Cildiye uzmanı kafa derisinde ve saç diplerinde ilgili analizleri yapar. Pullanma ve dökülmenin sebebini araştırır ve uygun tedaviyi uygular. Genellikle ilaç tedavisi uygulandığı için bu soruna kısa sürede çözüm bulunur. Ancak herhangi bir ilaca karşı alerjiniz varsa bu durumu doktora söylemeniz gerekiyor. Daha hafif bir ilaç verebilir veya bitkisel ilaçlara sizi yönlendirebilir.

Kafada deri soyulması diğer tüm deride olduğu gibi cildin kurumasından kaynaklanır. Bu nedenle mutlaka günde 2 litre su içilmelidir. Kullanıla saç temizleyici ve saç bakımı ürünlerinde nemlendirici özellik olanlar tercih edilmelidir. Ayrıca doğal olan bakımın daha faydalı olduğu düşünürse saç bakımı içinde evde yapılan doğal ürünler kullanmak her zaman sağlıklıdır. Eğer ısı ile çalışan fön makinesi ve saç düzleştirici kullanımız var ise buna bağlı kuruluk oluşabilir. Önlem olarak ise bir süre kullanmamak ya da sık sık kullanmamak gerekir.

Vücut için en önemli şey su olduğu için doktorlar her hastalığa karşı hastaların su içmesini önerir. Su içmek için vücudun susamasını beklemeyin. İstemeseniz de vücudun alması gerektiği kadar mutlaka su tüketin. Saç deriniz de nemli kalacağı için deri soyulmalarının önüne geçmiş olacaksınız.

Kafada deri soyulması alerjik bir sorundan kaynaklanıyor ise önce doktora gidilip alerjik madde öğrenilmelidir. Ardından alerji nedeni olan madde içerikli şampuan ve bakım ürünleri kullanımı bırakılmalıdır. Genellikle doğal ürünleri kullanmanız sizin için daha iyi olacaktır. Bu gibi ürünler alerjik etki de yaratmaz. Özellikle bebek ürünlerini her doktor önerir.

Kafada deri soyulması enfeksiyon oluşmasından kaynaklanıyor ise uzman bir cilt doktoruna görünmeli ve mutlaka tedavi olunmalıdır. Dermatoloji uzmanı uygun şampuan ve ilaçlar ile tedaviye başlayacaktır. Kısa sürede çözüme kavuşacaktır.

Uzun süreli kullanılan ilaçlar da kafada deri soyulması nedeni olabilir. Bilindiği gibi tedavi için kullandığımız ilaçların birçoğunda yan etkiler vardır. Bu yan etkiler sonucu da saç dipleri ve kafa derisinde dökülme pullanma meydana gelebilir.

Bitkisel Çözümler Nelerdir?

Kafada deri soyulması ve saç diplerinde pullanma gibi problemler baş göstermeye başladıysa, evde yapacağınız bitkisel çözümlerle bunları iyileştirebilirsiniz. Zeytinyağı bilinen en etkili çözümdür. Yarım çay bardağı zeytin yağını saç diplerinize masaj yaparak saçlarınıza yedirin. Zeytin yağını saç diplerinde 1 saat boyunca bekletmeniz daha iyi olacaktır. Daha sonra ise bol su ile yıkayabilirsiniz. Taze bulduğunuz aloevera ile saç diplerine masaj yapmak saç derisinde bulunan PH dengesini düzenler ve gerekli olan nemi de sağlar. Aloevera jeli hemen hemen herkesin evinde bulunan bir bitkidir. Saç derisinde yarım saat bekletmek yeterli olacaktır. Bu uygulamayı her gün yapmak yerine hafta da 2 gün tekrarlamak sizin için yeterli olacaktır.

Jojona yağı ve hindistan yağı da doğal nemlendiricilerden bir tanesidir. İçinde bulunan vitaminler ile saç dökülmesini engelleyerek saç derisinin ihtiyacı olan vitaminleri de sağlayacaktır. Zarar görmüş saçlarınıza ve deri soyulması meydana gelen kişiler rahatlıkla bu durumu uygulayabilir. Bu yağlar ile saç derisinde meydana gelen kabuklanmalar tedavi edilirken, pullanmalar da azalacaktır. 1 yemek kaşığı olarak yağları kullanabilirsiniz. Sıvı halde olan yağları saçlarınız da 1 gece bekletin. Bu işlemi hafta da 3 gün tekrarlamanız daha faydalı olacaktır.

Kafada deri soyulması için taze limon suyuyla 15 dakika boyunca masaj yapmakta iyi gelecektir. Bu uygulamayı haftada 2 kez tekrarlayabilirsiniz. Limonun içinde antioksidanlar bulunduğu için saç derinizi dış etkenlere karşı koruyacaktır. Bunun gibi daha birçok bitkisel çözümleri aktardan alacağınız ürünler sayesinde uygulamanız mümkün. Doğru olan bir ürünü kullanırsanız eğer doktorun verdiği ilaçla birlikte kısa sürede etkisini gösterecektir.

  1. Kepek te bir deri soyulmasımı

Comments are closed.