Çocuk Ellerinde Deri Soyulması: Deri soyulması vücutta dökülmelerle kendini gösterir. Kırmızı döküntü olarak kendini gösteren deri soyulmaları, hemen hemen herkesin yaşadığı bir durumdur. Ancak herkes tarafındandır bu kadar sık görülen deri soyulması aynı zamanda bir çok hastalığı da sebebiyet verebilir. Deride bulunan epiderm tabakanın hasar görmesi sonucunda deri soyulması meydan gelir. Güneş ışığı, enfeksiyon ve daha birçok hastalık sonucunda meydana gelebilir. Bağışıklık sistemini de düşürdüğü için beraberinde birçok hastalığa neden olabilir. Vücutta bulunan deri her gün ölü hücreleri döker ve deri yenilenir.
Yetişkinlere göre çocuklar da bile bu durum sıklıkla görülür. İlerleyen yaşlar da ise daha fazla gelişerek kendini gösterir. Genetik faktörler de buna etki edebilir. Deri soyulması genel anlamda yetişkinler de meydana gelen bir durumdur. Ancak çocuklarda da zaman kendini gösterebilen bir hastalıktır. Deri soyulmasını engellemenin ilk noktası beslenmedir. Sağlıklı bir beslenme programı yaparak bu durumun önüne geçebilirsiniz. Çocuk ellerinde deri soyulması nedenler tedavisi çok sık rastlanılan bir durumdur. Bu nedenle tedavi yöntemini tek başınıza uygulamaktansa uzman hekimden destek almanız daha mantıklı olacaktır.
Çocuklarda Deri Soyulmasının Nedenleri
Çocuklarda deri soyulmasının birçok nedeni olabilir. Bunlardan en baş özelliği ise güneş ışınlarıdır. Özellikle dışarı da oynayan çocuklar eğer güneş altınsa çok fazla kalıyorsa bu zaman zaman deri soyulmasına neden olabilir. Vücutta mantar varsa veya başka bir hastalık deri soyulmasının nedenleri arasında sayılabilir. Çocuklar da deri soyulması biraz daha farklı olabilir. Bir çocuğun ellerinde veya ayaklarında deri soyulması oluşuyorsa, alerji veya enfeksiyon rahatsızlıklarına neden olabilir.
Çocuklarınızın cildiniz de kırmızı ve pullanmış kaşınan alanlar varsa bunun nedeni egzama rahatsızlığı da olabilir. Sık rastlanan bu durumun en belirgin nedeni cilt kuruluğudur. Cilt hassas olduğu için herhangi bir durumda deri soyulması olarak kendini gösteriyor. Bebek ve çocuklarda genellikle çene ve yanaklar da pullanıp kabuk bağlayarak kendini gösterir. Eller de bulunan egzama avuç içlerinde ve parmakların kuruyup kalınlaşmasına da neden olur. Çocuk ellerinde deri soyulması nedenler tedavisi yazısından faydalanarak bu durumu nasıl çözeceğinizi görebilirsiniz.
Alerjik Nedenler
İlaç, gıda ve diğer çevresel nedenler dahil olmak üzere eller ve ayaklar da deri soyulmaları meydana gelebiliyor. İlaç reaksiyonları, egzama rahatsızlıkları, sabun, parfüm gibi nedenler alerjiye neden olabilir. Sedef hastalığı ve özellikle küçük çocuklarda ve bebekler de meydana gelen kawasaki hastalığı da bu rahatsızlığa neden olabilir. Çocuklar da el ve ayaklar da meydana gelen deri soyulması aynı zamanda bulaşıcı olabilir. Kızıl, viral enfeksiyon, tinea enfeksiyonu gibi daha birçok bulaşıcı hastalığa neden olabilir. Bu nedenle bu konuda dikkat etmek de fayda var. Alerjik durumlar olduğu zaman elleri daha dikkat kullanmak gerekiyor. Kirlilikten korumak için cildi tahriş etmeyen eldiven takılabilir. Eğer bu durum bir çocuk da meydana geliyorsa dışarı da kirli olan hiçbir ürüne dokunmaması gerekir. Alınan en ufak bir kir de eller de deri soyulması daha da artacaktır. Doktorlar genellikle bu durumu krem ve merhem gibi ilaçlarla çözerler. Ancak deri soyulması gibi ciddi bir rahatsızlık varsa başka bir tedavi yöntemi de uygulanabilir.
Diğer Nedenler
- Derinin kurumasına neden olan parfüm, şampuan ve sabunlar
- İlaç ve vitaminler
- Güneş yanığı
- Deri tahrişi gibi daha birçok nedenden dolayı kaynaklanıyor olabilir. Bu gibi durumlarla karşılaştığınız sıra da mutlaka uzman bir doktora görünmek gerekecektir.
Cildi Ve Yaşamı Tehdit Eden Nedenler
Çocuklar da el ve ayaklar da meydana gelen cilt soyulmaları aynı zamanda yaşamı da olumsuz etkileyen nedenler arasındadır. Çocuklar da nadir görünen cilt kanseri, t hücreli lenfoma, stevens johnson sendromu, toksik şok sendromu, tokaik epidermal gibi hastalıklar oldukça ciddiyet oluşturur. Soruna bağlı olarak deri soyulmasına başka belirtiler de eşlik edebilir. Belirtiler;
- Nefes darlığı,
- İshal, mide bulantısı,
- Görüntü değişmesi
- Uyuşukluk
- Eklem ağrısı
- Deride dökülme
- Yaralar, lezyonlar,
- Ağızda, boğazda şişme
- Baş ağrısı
- Sindirim
- Solunum
- Bağışıklık
- Kabarma
- Yanma, tahriş, kalıntı, iltihap, pullanma, şişme, kırmızılık gibi belirtiler meydana gelmektedir.
Riskler Nelerdir?
Çocuklarda meydana gelen bu hastalık altında yatan başka hastalıkları da tetikleyebilir. Altında yatan hastalık belirlendikten sonra doktorun belirlediği tedaviye uymak da fayda var. Tedaviye uymak demek meydana gelen riskleri de en aza indirmek demek. Deri de mantar ve bakteri enfeksiyonu, açık yaralar, cilt değişikliği gibi riskler oluşturur. Eğer kuru, sürekli pullanıp dökülen bir deriniz ve rahatsızlığınız varsa mutlaka bir cilt doktoruna görünün. Genellikle bu gibi cilt sorunlarla karşılaşıldığı zaman kişiler kendi çözmeye çalışır. Aynı durum çocuklarda da geçerlidir. Deri hastalıkları oldukça ciddi bir iştir. Bu nedenle uzman bir hekim görmeden çözmek de mümkün olmayacaktır.
Deri soyulmaların da sıradan nemlendiriciler kullanmak bu duruma bir çözüm olmayacaktır. Nemlendirici kullanmak durumu iyileştirmeyeceği gibi daha da kötü hale getirebilir. Cildin sağlam durması için hücrelerin arasında seramid içeren bir madde bulunur. Bu durum cildin kendiliğinden kuru olma nedenidir. Bu nedenle etkili bir nemlendirici de bu ürünün olması gerekir. Ancak tabi ki böyle durumlar da nemlendirici ilaç olarak kullanılmamalıdır. Nemlendiricinin amacı kuru olan cildi eski ıslaklığına kavuşturmaktır. Bu nedenle ciddi anlamda sağlık sorunu teşkil eden deri soyulmalarında ilaç tedavisi uygulamak daha iyi olacaktır. Gerek ilaç gerekse merhem tedavisiyle kısa sürede çözüme kavuşturmanız mümkün.
Doğal Çözümler
Derş soyulması için uygulayabileceğiniz birçok doğal ürün mevcut. Deneyerek hangi ürünün iyi geldiğine karar verebilirsiniz. Aloe vera kremi ve jeli cildi en çok yenileyen doğal bir mucizedir. Aşırı sıcaktan meydana gelen yanma ve kaşıntıyı da sakinleştirir. Cildi de nemlendirir. Cilt de soyulma başladığı zaman doktorun mutlaka E vitamini takviyesi vermesi gerekir. Su tüketimini de arttırmak gerekir. Soyulma döneminde cildin en çok ihtiyaç duyduğu şey sudur. Zeytinyağı cildin istediği nem dengesini sağlar. Doğal saf zeytinyağı ise bu durumda oldukça etkilidir. Sarı kantaron yağı, cildi nemlendirmekten çok derinin alt katmanlarına da inerek alınan zararları en aza indirger. Uzun süre kullandıktan sonra etkisini de hissetmiş olacaksınız.
Cildin su dengesini kaşılamak ve ferahlık getirmek amacıyla salatalık da oldukça etkilidir. Salatalığı hem yiyerek hem de cilde sürerek uygulamanız mümkün. Salatalığın %98 i su olduğu için oldukça yararlı bir sebze çeşididir. Bir diğer yöntem ise hint yağıdır. Her ne kadar kokusu hoş olmasa da tercih edilebilir. Soyulan yere hint yağı uygulayarak daha yumuşak bir yapı olması sağlanılabilir. Dairesel hareketlerle birlikte masaj yapılabilir. Deri soyulmasıyla karşılaşıldığı zaman mutlaka beslenmeye dikkat etmek gerekir. Beslenme bağışıklık sistemini arttıracağı gibi bu hastalıkları da engelleyecektir. Ancak doğal çözümler herkes de aynı etkiyi yaratmaz. Bu nedenle doktordan gerekli bilgiyi almak da fayda var.